Despre Donarea De Sânge

     Siguranța donării este pe prim plan în atenția centrelor de transfuzii. Aceasta procedură trebuie să respecte anumite norme de igienă și siguranță. Centrele de transfuzie nu ar putea funcționa altfel.
     De-a lungul timpului s-a format o idee greșită, dacă donezi sânge te poți contamina cu SIDA sau alte boli infecțioase. Acestă idee este doar un mit! Pentru fiecare donare în parte se folosește ac steril și de unică folosință.
     Înainte de a dona sânge, potențialii donatori sunt supuși la un mic examen medical - se măsoară tensiunea, pulsul și se ia temperatura. Senzația de leșin sau oboseală se întâlnește rar la donatori, însă pentru a preveni acest lucru donatorii sunt rugați să se odihnească după donare, iar în următoarele 5 ore nu le este recomandat efortul.
     Asigurarea calității rezervelor de sânge se face printr-un proces ce presupune testări riguroase, procesare atentă, etichetare, stocare și un atent control al calității.
     În urma cercetărilor s-au impus anumite reguli de distribuire a transfuziilor către pacienți, astfel:
  • Cei care au grupa de sânge A, donează grupelor A și AB, și primesc sânge de la grupele A sau 0
  • Cei care au grupa de sânge B, donează grupelor B și AB, și primesc sânge de la grupele B sau 0
  • Cei care au grupa de sânge 0 pot dona tuturor indivizilor indiferent de grupă. Aceștia fiind numiți "donatori universali"
  • Cei care au grupa de sânge AB, donează doar grupelor AB, și pot primi sânge de la toate celelalte grupe. Aceștia sunt numiți "primitori universali".
 Cine poate deveni donator?
Deși mulți cred că pot deveni donatori, nu știu că sunt impuse anumite reguli care trebuie neapărat respectate. Donarea de sânge este permisă numai persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 62 de ani, care au o stare de sănatate stabilă, care au tensiunea arterială între 10 mm Hg și 20 mm Hg, femeilor neînsărcinate,  și celor care au împlinit 18 luni după naștere, persoanele care au o stare emoțională stabilă și nu prezintă frică de ace.
     De asemenea, aceste persoane trebuie să aibă o greutate de minimă 55 de kg, să nu mai fi donat în ultimile 60 de zile, iar înainte de donare să nu fi consumat alcool sau alimente bogate în grăsimi, dar să se alimenteze cu lichide și mâncăruri ușoare.
     Profesia persoanelor poate constitui și ea un impediment. Dacă persoanele poseda job-uri în care iau contact cu animalele, sau desfășoară munci de salubrizare, sau care sunt supuși la oboseli fizice cum ar fi șoferi pe mijloace de transport în comun, piloți, operatori de mașini grele, acestora nu le este permisă donarea.
                                                   
                              Cât se donează?                                                                                    
     Este bine de știut că atunci când se depune efort, organismul apelează la rezerva de 300-400 ml de sânge. Tocmai de aceea donarea de 450 ml de sânge nu presupune nici un risc pentru donator, iar refacerea acestuia cantitativ se face în aproximativ două ore și calitativ în maxim 14 zile.

Beneficiile donatorului
     Noi considerăm că cel mai mare avantaj în urma donării îl constituie creșterea satisfacției personale atunci când realizezi că acest mic act umanitar poate salva până la 3 vieți. Trebuie să fim conștienți că sângele nu se poate fabrica/cumpăra, nimic nu poate înlocui sângele și de aceea numai de noi depinde salvarea altor vieți. Din păcate nu mulți dintre noi ajung să doneze decât dacă au un caz în familie sau printre prieteni. În fiecare zi cineva are nevoie de sânge, iar acel cineva poate fi din familie, persoana iubită, un prieten, sau chiar tu!
     Pe lânga satisfacția personală, există și beneficii materiale: bonuri de masă în valoare de 60 lei, analize medicale cu rezultat pe loc, o zi liberă de la serviciu sau facultate, și o reducere de 50% la abonamentul pentru mijlocul de transport. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment